wtorek, 15 lipca 2014

Crostata z porzeczkami

W sobotę odwiedziliśmy urokliwe gospodarstwo wiejskie z możliwością nazbierania różnych owoców sezonowych, zebraliśmy 2 kg malin z których już powstało kilka słoiczków pysznych konfitur, oprócz nich Emilka nazrywała koszyczek porzeczek, z którch dzisiaj powstała lekko kwaskowata i smaczna crostata, przepis zobaczyłam na Make cooking easier.

Składniki:
200g mąki
1 jajko
2 łyżki śmietany 18%
50g cukru
120g masła

Szklanka porzeczek
2 łyżki bułki tartej
2 łyżki cukry brązowego

Mąkę przesiewamy, dodajemy pokrojone na kawałki masło, cukier, jajko i śmietaną. Zagniatamy ciasto i odkładamy do zamrażalnika na 30 min.
Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy w kształt okręgu i przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch ciasta posypujemy bułką tartą, układamy porzeczki, posypujemy brązowym cukrem. Boki ciasta zwijamy do środka. Ciasto pieczemy około 25 min w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku, aż boki się zarumienią. 





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz